МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:15 фейлетона, отпечатани във вестник „Стършел“ през миналата година, се състезават за литературната награда „Чудомир“. Тя ще бъде връчена традиционно по време на Чудомирови празници 2013, на церемония на 1 април.


Общо 46 творби са подадени за участие в конкурса, но една трета от тях са допуснати до страниците на изданието, съобщи гл.редактор Румен Белчев.

Конкурсът за къс хумористичен разказ “Чудомир” е учреден през 1969 г. и е един от най-дългогодишните литературни конкурси в страната.

Носители на наградата са винаги известни български писатели или млади дарования в областта на сатирата и хумора.

Разказите се печатат във в. “Стършел” през цялата календарна година, а на следващата, наградата „Чудомир“ се присъжда на призьора. Конкурсът има определена заслуга за развитието на съвременния хумористичен разказ у нас, подчертава Румен Белчев.

Носителят на наградата “Чудомир” се определя от жури, съставено от главния редактор на “Стършел”, един университетски професор и председателя на фондация “Сатирик”. Предварителното номиниране се прави от редколегията на в. “Стършел”.

Пръв носител на наградата „Чудомир” е Петър Незнакомов. Сред 44-та лауреати има само една жена, Здравка Ефтимова. През 1982 година тя печели авторитетното признание. Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров-Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел” е два пъти носител – през 1989 и 2005 г.

Последният призьор е Борис Арнаудов.

 


Чудомирови празници 2022