МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:Писателят Марко Ганчев получи наградата „Чудомир” за свой хумористичен разказ

Чудомирови празници 2010 бяха открити официално на 25 март – четвъртък с обявяването и връчването на годишната награда „Чудомир” на в. Стършел. Писателят Марко Ганчев бе награден от Михаил Вешим, главен редактор на в. "Стършел" за най-добър хумористичен разказ със заглавие "Политическите волове в семейството ни".

Това е един от разказите  оценени  от жури в състав: проф. Кирил Топалов (председател) и членове проф. Здравко Чолаков, проф. Симеон Янев, Йордан Попов, председател на фондация "Сатирик", и Михаил Вешим, главен редактор на в. "Стършел”. Разказът на Ганчев е бил публикуван през декември 2009 г., на страниците на в. Стършел в два поредни броя 49 и 50.

 

В дома на културата „Арсенал” пред многобройната публика бяха обявени и наградени стипендиантите за 2010.

Стипендианти на Община Казанлък са: Биана Ничева Ничева с успех 6.00, Анна Петкова Цоневска с успех 6.00 и Оливера Василева Атанасова също с успех 6.00. Наградите им бяха връчени от заместник кмета по образование, култура и социални дейности Юлияна Палазова

Донорски стипендии, организирани от Фондация „Чудомир”:
- Ротари Интернешънъл Дистрикт 2482 – България, Ротари клуб Казанлък връчиха стипендия на Стефан Красимиров Бозаджиев с успех 5.67 /право в Софийски университет/ и на Деница Тодорова Денчева с успех 5.88 /педагогика на обучението по музика във ВТУ/.
- Дарителска стипендия от племенника на Чудомир – д-р Йордан Гечев (управител на Медицински център „Павел баня” ООД и Медицински център „Мазалат” ООД) връчи на Доника Деянова Денева с успех 5.75 за медийни науки в Германия.
- Дарителска стипендия от собствениците на хотел – ресторант „Терес” – Васил Томов и съпругата му Цвета Томова връчиха на Катерина Христова Христова за успех 6.00 /право в Софийски университет/.
Наградите бяха поднесени от Анна Кожухарова.След официалното откриване зрителите в залата разпуснаха със спектакъла "Село, село, пусто село" поставен от Драматичен театър „Рачо Стоянов” - Габрово. Този спектакъл постави началото на Чудомировите празници, посветени на 120 - годишнината от рождението на Чудомир. Премиерната постановка е създадена по най-популярните разкази на гениалния автор, ред които "Лъжлив Съби", "Срещата на гробищата", "Не съм от тях", "Чакай аз да кажа". В спектакъла участва целият екип на театъра. Хореографията е направена от Лъчезар Захариев и включва стилизиран фолклор, а музиката се състои от фолклорни преработки. В постановката има седем танцови етюда, които се преплитат с различните моменти от спектакъла. Постановката е на Невена Митева, а сценарият е на Димитър Кочланов.

Иван Бонев

 


Чудомирови празници 2022