МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:Поетична книга „Атрофия на сетивата“ на проф. Евгени Велев ще има своята премиера в Литературно-художествен музей "Чудомир" на 29 август от 18:00 часа. Представянето ще направи журналистът Славяна Гайдарова придружено с Артистично изпълнение на стиховете от Десислава Вулева. На премиерата в Казанлък музикален поздрав ще отправят Дуо "Огреяна".

Евгени Велев е роден на 23 февруари 1963 г. в с. Долно Спанчево, Благоевградска област. Завършил е средното си образование в Художествената гимназия в гр. София през 1981 г., висшето си образование в Националната художествена академия – НХА (Висш институт по изобразителни изкуства „Н. Павлович“) през 1989 г., специалност „живопис“  и научната си степен „доктор на науките“ през 2009 г. в СВУБИТ в гр. София по научната специалност „Теория на научната информация“. От 2010 г. е доцент, а от 2014 г е професор по обществени комуникации и информационни науки в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ),  където преподава дисциплините „Естетика на изкуството“, „Съвременна история на изкуството“, „Културен и арт мениджмънт“, „Културни и арт атракции, анимация“, „Художествено наследство и добри практики на иновативни културни и арт събития“, „Модели на организация и управление на системите на изкуствата“, „Художествено наследство и добри практики на иновативни културни и арт събития“, „Колекционерски практики и системата на изкуството“ и др. Ръководител е на магистърската програма „Културни политики и арт мениджмънт“. Има редица публикации в областта на изкуствознанието, естетиката, културологията и наукознанието. Научните му интереси са насочени към влиянието на информационната и комуникационната среда за усъвършенстване на системата на изкуството и към постмодерните концепции в идентификацията, опазването, съхраняването, социализацията и мениджмънта на  художественото наследство. Автор е на десетки статии, научни доклади, съобщения и на научните монографии „Постмодерна информационна среда и съвременно изкуство” и „Мениджмънт на художественото наследство“.

Работи в областта на визуално-пластичните изкуства, на графичния дизайн и рекламно-издателската дейност. Има множество реализирани проекти в сферата на съвременното изкуство, както и културни такива в градска и природна среда, инсталации, хепънинги, симпозиуми, пърформанси, участия в пленери и симпозиуми в страната и чужбина и др. Инициатор и изпълнител е на проекта  „Скулпурен парк за съвременни визуално-пластични изкуства” в дворното екстериорно пространство на УниБИТ. Продуцирал е и участвал в създаването на документален филм за живота и делото на Преподобна Стойна. Автор е на прозаичната книга „Най-дългият таратор”, на поетичните книги „Нажежени пясъци“, „Чакалня за пътници на отдавна затворена гара“, „Последно за сянката ми“, „Мантинели на душата“, „Атрофия на сетивата“, на книгата с репродукции на живописни, скулптурни и фотографски творби „Визуално-пластични внушения 2004-2014“ и на редица албуми с репродукции на негови творби.

Голяма част от картините му се намират в различни колекции и музеи в страната и чужбина. Организирал е над 50 самостоятелни изложби в Офис „Мерцедес” – Дрезден (Германия); офис „Мерцедес” – Мюнхен (Германия); галерия „София” в българското посолство в Лондон (Англия) през 2005 и 2014г.; галерия „Alba D’Arte” – Бреша (Италия); музей „Зигмунд Фройд” – Виена (Австрия); в музеите на Московския държавен университет по печата и на Руската Художествената Академия „В. Суриков”, в центъра за култура и творчество „Нега“, във фоайето на издателство „Типография Наука” на Руската  Академия на  Науките – Москва (Русия), в изложбения център „Девиджи Хан“ – Одрин, Турция; в различни частни галерии във Флоренция (Италия), Расал Хейм (ОАЕ), Берлин (Германия), Прага (Чехия), Музея на изкуството „Таймаяо“ в Забранения град, гр. Пекин, Китай, в галериите „Хемус”, „Ракурси”, „ЛИК”, „Алтера”, „Пролет“, „Париж-Москва“, „Ева“  и галерия „България – Софийска филхармония в гр. София, „Автограф” и „Анастас“ в гр. Пловдив, в галерия „Ровър” в гр. Пазарджик, в галерия Жеравна” в гр. Жеравна, в галерия „Богориди“ в Бургас, и др.

Основател и артистичен директор е на Полукръг за художествени експерименти и галерия „Ева”, гр. София. През 2007 г. е куратор на българския павилион на световното изложение за съвременно изкуство „Експо Арт” в гр. Монтекиари (Италия), а през 2013 г. на изложбата на Дружеството на пазарджишките художници в Европейския парламент в Брюксел, Белгия и на редица други културни и арт прояви в страната и чужбина.


Чудомирови празници 2022