МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:

Чудомирови празници в Казанлък за първи път се организират през 1970 година. Посветени са на осемдесетата годишнина от рождението на писателя-художник и се провеждат на 25 и 26 март. Двудневното събитие е наречено Чудомирови литуратурни дни, няколко години по-късно е наречено празници.

За да почете гениалния творец три години след смъртта му в Казанлък пристига цяло съзвездие от писатели, поети и научни работници, сред които Серафим Северняк, Орлин Василев, Владимир Голев. Свои студии върху творчеството на Димитър Чорбаджийски представят проф.Розалия Ликова, Петър Пондев, Атанас Стойков.

Специално написано от акад.Георги Караславов „Слово за Чудомир“ е прочетено на сесия, организарана от местната власт преди 43 години.
Първият носител на литературната награда „Чудомир“, Петър Незнакомов, я получава на сцената на читалище „Искра“.

Актрисата Мара Пенкова изнася рецитал по Чудомирови творби.

През годините се спазва традицията да се чества Чудомир чрез поредица от прояви, някои от тях се провеждат паралелно с Празника на розата.
С времето в празниците организаторите включват художествени изложби, национален рецитаторски конкурс с участие на студенти от НАТФИЗ, концерти и театрални спектакли.

От 20 години Чудомирови празници се организират от фондацията, носеща името на писателя-хуморист.

Антония Драганова


Чудомирови празници 2022