МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:21 са проявите, които включва програмата на тазгодишните "Чудомирови празници".
По традиция те се откриват в Казанлък, в деня на раждането на патрона на празниците- Чудомир. Видният туриец , известен повече с творческия си псевдоним, отколкото като Димитър Чорбаджийски е роден на Благовец- 25-ти март.

 

 


За десети поред път организаторите на празниците - Община Казанлък и фондация „ Чудомир" ще предложат на жителите и гостите на Казанлък театралния фестивал „Комедиен хит на сезона". В рамките на фестивалните вечери със свои постановки ще се представят Драматичен театър Пловдив с „Детектор на лъжата" , Мариус Куркински със своя моноспектакъл „ Български разкази" , Малък градски театър „Зад канала" с „Балкански синдром" по Станислав Стратиев и Театър „ София" с „Тримата мускетари" на Атанас О,Махони.

Запазеното място в първата празнична вечер и този път ще е за книжни премиери на Чудомирови сборници. ЛХМ „Чудомир" и едноименната фондация ще представят четвъртия сборник с разкази на Чудомир на сръбски език „ Нашенци".

Преводач и на този сборник е професор д-р Бранко Ристич. Проявата е съвместна с библиотека „Искра" и Списание „ Кула" в Казанлък. Чудомировата изложба тази година е под надслов „Кръговрат" . Тя ще се открие в първата празнична вечер.


За четвърта поредна година и казанлъшките фотографи и Браншовото им сдружение спазват своята мартенска традиция - на 26-ти март е откриването на специалната експозиция от Четвъртия национален фотоконкурс „ Човекът до мен".


В рамките на Чудомировата седмица в Казанлък със свой концерт на 26-ти март ще гостува група „Сигнал". Казанлъшка премиера ще има и нашумялата книга - хит на Христо Смоленов и и Христо Михайлов- „ Тайното знание на Черноморската Атлантида". Първа премиера ще направи на казанлъшка сцена и книгата на доцент д-р Пенчо Пенчев „ Как се наливаха основите /към ранната история на корупцията в България/".

В празничните дни за почитателите на операта, по повод 111-та година от раждането на първата българска опера е и специалният реферанс с първото концертно изпълнение на операт на Емануил Манолов на „ Сиромхкиня".
За любителите на фолклора е концертът на Анасамбъл „ Загоре" ,посветен на 55-та годишнина от неговото създаване.

Традиционното неделно матине в рамките на празниците е за дуото „Знаменити юбиляри" - Нина Куюмджиян / цигулка/ и Анаида Агопян
/ пиано/.


Специален реферанс за почитателите на Мелпомена в Международния ден на театъра е „Завещанието на целомъдрения женкар", спектакъл на Ивайло Христов и Театър „ Българска армия", със специалното участие на Васил Михайлов.


В рамките на празниците свои изяви ще имат и двама казанлъшки творци- сатирикът Румен Сомов показва своя авторски спектакъл „ Трябва да съм луда"на сцената на читалище „ Възродена Искра" , а карикатуристът Дечко Николов отбелязва своите 70 години с изложбата „ Карикатурна сергия" и хумористичния роман „ Провинциален херой".

Близо 98 хиляди лева по първоначални прогнози са предвидени за тазгодишното издание на Чудомировите празници. 25 хиляди лева е участието на общинските пари, заделени за проявите, останалите организаторите набират на спонсорски принцип.

В рамките на седмица различни прояви ще има практически на всяка сцена в Казанлък.

Седмица преди старта на празничните прояви все още не е ясно платени или безплатни ще са за гражданите театрлните постановки от афиша. Няма и съответните рекламни плакати с програмата, с които казанлъчани бяха свикнали през последните 17 години.

Деляна Бобева  www.dariknews.bg

 


Чудомирови празници 2022