ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:


Известният радиожурналист Петър Пунчев представя втората си книга "Вие сте тук" в Литературно-художествен музей "Чудомир" на 12 юни от 18:00 часа. В нея авторът описва срещи и преживявания от пътуванията си в над 80 страни.

Петър Пунчев е познат на публиката като дългогодишен радиоводещ, автор на програми, мениджър и организатор. В книгата "Вие сте тук" обаче любовта към радиото е изместена от житейските преживявания и срещи със световни знаменитости.

Петър Пунчев: "Вие сте тук" е нещо, което виждаме в картите на големите градове. Заставате и там пише "Вие сте тук" и вие знаете откъде да тръгнете и къде да се върнете. И тук аз вложих именно този смисъл”:

„Това са пътищата, които започват и тръгват от тази свещена точка. И в края на краищата има и нещо преносно, разбира се. "Вие сте тук" означава, че хората, който прочетат тази книга, очевидно остават тук - при мен, в моето сърце."

Това е книга, която съчетава есеистика, публицистика, политически коментари и интервюта с велики и световни хора на науката, духа, спорта, четиво което се чете на едни дъх.

Това е много ценна книга, защото чрез собствената си биография и пътуванията си в света авторът ни дава една панорама на културния, обществения и политическия живот. Той не представя своя поглед, който винаги е различен.

Петър Евтимов Пунчев е български радиожурналист, съосновател на първото частно радио в България, Радио FM+.

Роден е през 1956 година във Велинград. Част от детството му преминава в Сирия, където работи майка му. Учи във френския лицей в Дамаск, във френската гимназия в София и в Москва.[1] От 1973 до 1978 година следва в Журналистическия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“.

Петър Пунчев работи в Българското национално радио от 1980 до 1988, като от 1984 година води нощния блок на програма „Хоризонт“.

През 1992 г. той и Бойчо Автов, Кирил Калев и Константин Тилев основават първото българско частно радио, FM+. По-късно Пунчев основава и радиостанциите „Фреш“, „Мила-голд“ и други. Дългогодишен председател и член на борда на Асоциацията на българските частни радио- и телевизионни оператори (ABBRO).

През 1997 година пише книгата „Първите седем: частното радио в България“.

През 2007 година Пунчев приема предложение на ирландската медийна компания Communicorp Group да оглави бизнеса и? в Украйна. От края на 2008 е управляващ директор на Радио 3, Белград, Сърбия.

През лятото на 2009 година Комисията по досиетата оповестява, че Пунчев от 1980 г. е бил щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на българската армия, а през 1986 г. е вербуван като агент Троянски от Петко Сертов, който в онзи момент е бил оперативен работник във Второ главно управление на Държавна сигурност. В свое изявление до българската общественост, направено чрез в-к „24 часа“, Пунчев заявява, че винаги се е старал да „се държ[и] далеч от службите“.

Петър Пунчев е женен, с две деца, Андреа (родена през 1989) и Александра (родена през 2000).