ЗАСЛУЖАВА СИ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:


По традиция, на рождения ден на Чудомир, в едноименния литеруторно-художествен музей в Казанлък бяха открити за 24 път празничните дни на гения от Долината на розите и на тракийските царе.

До Деня на хумора и сатирата обичайно Казанлък се превръща в културен център с богата и стойностна програма от културни мероприятия  за всички възрасти. Цялата палитра от изкуства в 8 дни, обогатени с 32 събития и 2 съпътстващи – първото у нас училище за карикатура, творчески уъркшопове, 5 утвърдени конкурса, 6 премиери на литературни произведения, концерти за различни вкусове, фотоизложби, изключителна театрална програма, художествена инсталация в градска среда и рисуване...

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на гроба на големия творец присъстващите отдадоха почит на Димитър Христов Чорбаджийски, 127 години след датата на неговото рождение.

Представители на организаторите – от ръководството на Община Казанлък, фондация „Чудомир“ и ЛХМ“Чудомир“, гости от много културни институти от града и почитатели на изкуството на именития им съгражданин бяха поздравени с песните на хор „Севтополис“ под диригентството на Дора Кошева.

Началото на празниците на Чудомир даде откриването на изложбата „Жената бе, жената“ с негови женски образи, докоснали очите и душата на художника, с емоции, различни от познатите остроумни и пеперливи Чудомирови карикатури, живописни творби и рисунки - израз на обич, състрадание и преклонение към нежната половина на човечеството от казанлъшкия творец – чудо.

Пресцентър на община Казанлък