МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ:

СЪОБЩЕНИЯ:
Родната къща на Чудомир се намира в село Турия, на 4 км югозападно от Павел баня в Сърнена гора под връх Братан по пътя за град Пловдив. Тя е отворена за посещение. Интерес представляват също местният Етнографски музей в читалището с много ценна сбирка за историята и етнографията на селото.

РАБОТНО ВРЕМЕ НА КЪЩА-МУЗЕЙ „ЧУДОМИР”
ОТ 08:00 – 12:00
ОТ 13:00 – 17:00

СЪБОТА И НЕДЕЛЯ – ПОЧИВНИ ДНИ

ВХОД 1.00 ЛВ / С БЕСЕДА – 2.00 ЛВ.


През 2012 година бе заснет филм в родната къща на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Филм за тайните, които години наред крие един от най-колоритните български писатели и художници Чудомир заснет  в Родната къща на Чудомир и бе показан премиерно на 29 март в рамките на  Чудомировите празници в Казанлък, организирани от фондация "Чудомир”. Телевизионната премиера на филма "Чудака Чудомир” бе в ефира на bTV на 1 април от 15 ч. в "НепознатиТЕ". В лентата участва и актьорът Мариус Куркински, който от години мечтае да направи спектакъл по негови текстове.

Защо приживе е бил тъжен един от най-големите хумористи в българската литература, кое кара властта преди и след 9 септември 1944 г. да се страхува от перото му, кое провокира самоубийството му през 1967 г.? Това са част от въпросите, на които търси отговор филмът на журналиста Георги Тошев, режисьора Явор Веселинов, оператора Александър Крумов и продуцента Румяна Цанчева. 

"Чудака Чудомир” за първи път разказва за малко познати или съвсем непознати факти от живота на видния туриец, оставил незабравимите образи на "Нашенците" в българската литература и живопис. "Всичко започна с една анкета пред Софийския университет и за моя изненада студентите не можеха да цитират нито едно негово произведение като заглавие. Много малко от тях знаеха за Чудомир. Ядосах се. Казах си - "Това трябва да се промени!" Филмът, който правим, не е филм, който изчерпва живота и творчеството на Чудомир. Той не е биографичен филм. "НепознатиТе” ще се опитат да повдигнат завесата от забравата, която тегне над името Чудомир, над творчеството му, ако щете. Той продължава да не се изучава в българското училище”, казва Георги Тошев. Филмът е сниман в къщата на Чудомир, музея, родната му къща в село Турия.

Наред с Мариус Куркински във филма ще се срещнем с проф. Никола Георгиев, роднини на Чудомир, хора, които са го познавали лично и такива, които познават в детайли личния му и професионален живот.


Чудомирови празници 2022